Wednesday, 27 March 2013

Lawatan Tapak Pantai Timur Semenanjung Malaysia

Objektif lawatan ini dilakukan:

1)  Untuk menjana tahap kefahaman serta merasai sendiri persekitaran, identiti serta aktiviti sebenar kampung tradisional Melayu sekitar Pantai Timur Semenanjung Malaysia (Pahang, Terengganu dan Kelantan).

2)  Untuk mendapatkan maklumat melalui kaedah inventori dan analisa tapak dalam melengkapkan serta memenuhi keperluan dan kehendak kertas kerja projek Model Rekabentuk Konsep Taman Melayu.

3)  Untuk menggalakkan aktiviti penyelidikan berdasarkan budaya Melayu dalam masa yang sama menjalinkan hubungan dua hala antara masyarakat kampung dengan penyelidik khususnya dan UiTM Perak amnya.


Para Penyelidik TAMAN UiTM Perak Bagi Projek Lawatan Tapak Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

Hari Pertama Lawatan Tapak:
Lawatan Tapak Pantai Timur Semenanjung Malaysia
Tarikh : 26 Mac 2013

Lokasi : Tiada Lokasi Spesifik - Perjalanan ke Negeri Pahang

Tema untuk hari pertama lawatan tapak ini ialah sarapan pagi di Seri Iskandar Perak, makan tengah hari di Pasir Mas, Kelantan dan makan malam di Kuala Lipis, Pahang.

Rasanya perjalanan kali ini sungguh memenatkan memandangkan kami akan memulakan lawatan tapak dari negeri Pahang seterusnya ke Terengganu dan berakhir di negeri Cik Siti Wan Kembang iaitu Kelantan.

Apa yang menarik di hari pertama ialah tempat penginapan kami iaitu Hotel Bestari. Keadaan hotel sangat baik dan servis yang bagus dan inilah kali pertama kami melihat cara pemasaran sesebuah hotel dengan memaparkan sebesar-besar papan tanda iklan servis yang ditawarkan oleh hotel tersebut.


Hotel Bestari Yang Terletak Di Bandar Baru Kuala Lipis Sangat Sesuai Bagi Pelancong Yang Mencari Sebuah Hotel Budget Yang Menawarkan Kemudahan Yang Sangat Memuaskan. Kita Boleh Lihat Pada Gambar Di Atas Servis Yang Ditawarkan Kepada Pelanggan.

Lawatan untuk hari kedua adalah di daerah Kuala Lipis dan Jerantut pada 27 Mac 2013. Penyelidik telah menetap di Hotel Bestari, Bandar Baru Kuala Lipis. Aktiviti mencari perkampungan tradisional akan bermula sekitar 8.30 pagi.

Untuk makluman segala catatan di dalam blog ini adalah ringkasan hasil dari pengembaraan para penyelidik TAMAN sahaja dan semua data yang diperolehi belum dianalisa dengan tepat dan ianya adalah pandangan penulis semata-mata.

No comments:

Post a Comment